Tijdelijk ruimtegebruik – de 20e gemeente

    18/05  | 18:00 - 19:30

FR / NL
Gratis toegang
In samenwerking met: BRAL, Communa, FéBUL (Fédération Bruxelloise de l’Union pour le Logement), Toestand, Woningen 123 Logements
Moderator: Reine Nkiambote

SCOOP: we hebben het bestaan van een 20ste gemeente in Brussel ontdekt!

Onze stad heeft 6,5 miljoen m² leegstand, wat overeenkomt met de oppervlakte van de gemeente Elsene. Ze zijn verspreid over 84.000 lege ruimte-eenheden:  braakliggende industriële terreinen, openbare infrastructuur, kantoren, onbewoonde herenhuizen. Samen vormen ze de 20ste gemeente van Brussel: Sint-Vide-Leegbeek.

Wat aan te vangen met deze miljoenen vierkante meters? Na lange tijd beschouwd te zijn geweest als een stedelijke wonde, zijn ze nu een hulpmiddel geworden om in dringende behoeften te voorzien, zoals huisvesting, maar ook om laboratoria voor nieuw-stedelijke praktijken te kunnen ontwikkelen (zoals actieve mobiliteit, directe democratie).

Dit debat stelt voor om samen met de toeschouwers te onderzoeken hoe vastgoedleegstand de burgers in staat kan stellen deel te nemen aan de creatie van de stad van morgen - die de uitdagingen van vandaag zal aangaan.

Andrea Urbina Padin wordt omschreven als maatschappelijk werker van het mogelijke. Ze is sinds 2000 verbonden aan de dienst Evenementen & Participatie van Leefmilieu Brussel, dat werkt rond initiatieven voor participatie en tijdelijke bezetting, waaronder Allée du Kaai, in het kader van de ontwikkeling van groene ruimte.

Back to top