The History of Korean Western Theatre

  08/05  | 20:30 - 21:30
  09/05  | 18:00 - 19:00
  10/05  | 20:30 - 21:30
  13/05  | 20:30 - 21:30
  14/05  | 19:00 - 20:00
  15/05  | 20:30 - 21:30
  16/05  | 18:00 - 19:00

€16 / €13
1h
Korean → NL, FR, EN

In 2008 woonde Jaha Koo een symposium bij naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het Koreaans theater. Perplex vroeg hij zich af of er andere landen zijn die een even precieze historiek van hun theater kunnen voorleggen. Wanneer en hoe werd het Westers theater in zijn land geïmporteerd en hoe kon dit laatste de plaats innemen van het populaire en traditionele theater en zelfs het enige theatrale uitdrukkingsmiddel in Zuid-Korea worden? The History of Korean Western Theatre probeert een antwoord te vinden op deze vragen – waarom blijft iedereen toch altijd maar naar Shakespeare verwijzen – en ontcijfert tegelijkertijd de verloren identiteit van het Koreaanse theater. Na Cuckoo waarmee hij door de hele wereld trok, stelt Jaha Koo zijn nieuwe creatie in première voor op het Kunstenfestivaldesarts. The History of Korean Western Theatre focust op de tragische impact van het verleden op onze levens en tracht barstjes te maken in het moderne confucianisme waarvan de erfenis het morele systeem, de levenswijze en de sociale relaties tussen generaties in Zuid-Korea blijft bepalen.

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Beursschouwburg

Concept, tekst, regie, muziek, video en performance: Jaha Koo
Dramaturgie: Dries Douibi
Scenografie: Eunkyung Jeong en Jaha Koo
Techniek: Korneel Coessens en Philippe Digneffe
Onderzoek: Eunkyung Jeong en Jaha Koo
Onderzoeksassistent: Sang Ok Kim
Opnames interviews: Yoonsik Lee en Injun Na
Productie: CAMPO
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts (Brussel), Münchner Kammerspiele, Frascati
Producties: Veem House for Performance (Amsterdam), SPRING performing arts
festival (Utrecht), Zürcher Theaterspektakel, Black Box teater (Oslo),
International Summer Festival Kampnagel (Hamburg), Tanzquartier Wien, wpZimmer (Antwerpen), Théâtre de la Bastille (Paris) en Festival d’Automne à Paris
Residenties: Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), wpZimmer (Antwerpen), Doosan Art Center (Seoel)
Met de steun van: Beursschouwburg, Vlaamse Gemeenschapscommissie en
Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voorstelling in Brussel met de steun van het Koreaans Cultureel Centrum van Brussel

CAMPO wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap en de stad Gent

Back to top

Jaha Koo
Jaha Koo (°1984) is een Zuid-Koreaanse theatermaker en muziekcomponist. Zijn artistieke praktijk beweegt zich tussen multimedia en performance, waarin hij steevast zijn eigen muziek, video, tekst en installatie verwerkt. Zijn performances zijn nauw verweven met politieke onderwerpen, de geschiedenis en zijn eigen persoonlijke kwesties.

Sinds 2014 werkt Koo aan zijn Hamartia Trilogy. Deze trilogie richt zich thematisch op hoe het onontkoombare verleden ons leven van vandaag op tragische wijze beïnvloedt. Het eerste deel van de trilogie, Lolling & Rolling, werd voor het eerst gepresenteerd door het Zürcher Theater Spektakel in 2015. Het tweede stuk, Cuckoo, ging in première op het Steirischer Herbst Festival in 2017. Zowel in Lolling & Rolling als in Cuckoo zoomde Jaha Koo al in op thema's die een clash tussen de oosterse en westerse cultuur weerspiegelen. Koo's huidige project is het laatste deel in de trilogie, The History of Korean Western Theater. Het zal in het voorjaar van 2020 in première gaan.

gujaha.com

Back to top