The Ecstatic

    21/05  | 20:30 - 21:40
    22/05  | 19:00 - 20:10
    23/05  | 22:00 - 23:10
    24/05  | 18:00 - 19:10

€18 / €15
1h10

De pantsula, een extreem dynamische dansvorm, ontstond in de townships van Zuid-Afrika tijdens de periode van de apartheid. Er ontwikkelde zich algauw een nieuwe cultuur gebaseerd op pijlsnelle en virtuoze danspassen die zich in even complexe als gevarieerde microritmes laten vertalen. Impilo Mapantsula, een Zuid-Afrikaanse organisatie die voortbouwt op de erfenis van deze traditie, koppelt in The Ecstatic de pantsula aan een andere danstraditie die zeer present was tijdens de kindertijd van de Noord-Amerikaanse choreograaf en danser Jeremy Nedd: de praise break. Die lofuiting vormt het hoogtepunt van de diensten van de Afro-Amerikaanse Pinksterkerk en combineert op een uitbundige manier dansbewegingen, stemmen en muziek, tot de grens vervaagt tussen extase en catharsis. De indrukwekkende scenografie roept via het draperen van een gigantisch doek vaagweg de architectuur van een kerk op. The Ecstatic legt het accent op de “break”, die letterlijk op te vatten is als een onderbreking. Een opschorting van de tijd, waarin zes dansers de esthetiek van de pantsula en die van de praise break doen versmelten om zo een nieuwe ruimte te ontdekken en in te palmen.

Zie ook: Free School, A Dance School & Kids

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Zinnema

Concept/choreografie: Jeremy Nedd & Impilo Mapantsula
Performance/choreografie: Kgotsofalang Moshe Mavundla, Tommy Tee Motsapi,
Bonakele Mambotjie Masethi, Sicelo Malume ka Xaba, Sello Zilo Modiga, Vusi 2.2 Mdoyi
Techniek en belichting: Thomas Giger
Scenografie: Laura Knüsel
Muziek/compositie: Xzavier Stone & Modulaw
Geluidsontwerp: Fabrizio Di Salvo
Productie leiding Zwitserland en tour: Ursula Haas, Pascal Moor
Productie leiding Zuid-Afrika: Daniela Goeller
Dramaturgie: Anta Helena Recke
Productie assistenten: Kihako Narisawa, Lucas Del Rio Estevez
Extern oog: Deborah Joyce Holman, Maximilian Hanisch

Coproductie: Kaserne Basel, Arsenic Lausanne,
Theater: Tuchlaube Aarau Council, Südkulturfonds, Migros Kulturprozent, Ernst Göhner Stiftung, Stanley Thomas Johnson Stiftung, Jacqueline Spengler-Stiftung, Schweizer Interpretenstiftung,
Wilhelm und Ida Hertner-Strasser Stiftung

Back to top

Sicelo Xaba
Sicelo Xaba is een danser, choreograaf en de regisseur van Red for Danger Pantsulas.Hij werd geboren in 1977 in Johannesburg en woont en werkt in Mohlakeng, West Rand. Als leider van een van de oudste actieve pantsulagroepen heeft Sicelo een brede kennis en begrip van de geschiedenis van de pantsula-dans en -cultuur. Hij wordt dan ook met veel respect bejegend in de pantsulagemeenschap. Hij deelt zijn kennis in de vorm van openbare toespraken, "umrhabulo" genaamd, en in de vorm van danstrainingen en workshops in Zuid-Afrika en het buitenland. Naast zijn ervaring als danser, choreograaf, artistiek en administratief directeur van Red for Danger Pantsulas is Sicelo een zeer getalenteerde dichter, schrijver en theaterregisseur met een grote passie voor boeken. Sicelo werd eerder al uitgenodigd om te dansen op festivals en in theaters over de hele wereld, waaronder Carnegie Hall in New York. Hij is een onbetwiste expert op het gebied van pantsula-dans en -cultuur en een van haar meest bekwame en authentieke vertegenwoordigers.

www.impilomapantsula.com 

Vusi Mdoyi
Vusi Mdoyi is een danser en choreograaf en de directeur van VAP - Vusi Arts Projects.Hij werd geboren in 1980 in Johannesburg en woont en werkt in Katlehong, Ekurhuleni. Als danser en later coregisseur en choreograaf van de multidisciplinaire gemeenschapsdansgroep Via Katlehong, toert Vusi al meer dan 20 jaar over de hele wereld. Hij was te zien op vele grote podia in Europa, de VS en Afrika. Hij is een getalenteerde, zeer gepassioneerde en veelzijdige kunstenaar en performer, met een rijke ervaring in het doceren van Pantsula, gumboot dance en tap-pantsuladans. Hij heeft internationaal met verschillende kunstenaars samengewerkt. Naast zijn activiteiten als danser, choreograaf, artistiek en administratief directeur van Via Katlehong en Vusi Arts Pro, is hij ook alumnus van aan de Wits Business School. Vusi is een visionaire choreograaf, artistiek leider, mentor en talentscout die erin slaagt om mensen in het creatieve proces te inspireren en samen te brengen. 

Sello Modiga
Sello Modiga is danser, choreograaf en directeur van Real Actions Pantsula. Hij werd geboren in 1980 in Johannesburg en woont en werkt in Orange Farm, Sedibeng. Onder leiding van Sello heeft Real Actions Pantsula zich ontpopt tot een van de meest succesvolle pantsula-dansgroepen in Zuid-Afrika. De groep heeft uitgebreid getoerd in Europa en de Verenigde Staten. Naast zijn activiteiten als danser, choreograaf, artistiek en administratief directeur van Real Actions Pantsula, organiseert Sello ook internationale danstoernooien, waarin hij zelf ook deelneemt en als jury optreedt. Sello is een gepassioneerd en getalenteerd leraar met veel internationale ervaring in het geven van pantsula-dansworkshops voor alle doelgroepen. Hij beheerst verschillende pantsulastijlen en andere straatdansen zoals hip-hop, house, of Chicago footwork, en is een autoriteit op vlak van de specifieke kenmerken en de historische ontwikkeling en betekenis van de pantsula-bewegingen. 

Thomas Motsapi
Thomas Motsapi werd geboren in 1986 en richtte zich vanaf 1999 op de dans uit passie en overtuiging. Thomas is een bekroonde danser, choreograaf, dansdocent en directeur van V.I.P.'s Vaal Important Pantsula's uit Vaal Triangle (Sedibeng), en een van de oprichters van Tommy T Entertainment. Hij is ook gespecialiseerd in Isipantsula, township dance, gumboots en tapdans. Als danser, choreograaf en docent heeft hij internationaal succesvolle voorstellingen gepresenteerd in Zimbabwe, de Seychellen, Finland, Duitsland, Zweden, Turkije... Hij is momenteel lid, coördinator, choreograaf en docent van de Impilo Mapantsula Association SA.  

Kgotsofalang Moshe
Kgotsofalang Moshe werd geboren in 1991 en groeide op in de stoffige straten van Vosloorus Township. Hij begon zijn professionele danscarrière als danser en was later choreograaf en docent bij Ezomdabu Young Entertainment voor meer dan tien jaar. Hij toerde uitvoerig met het gezelschap en vervoegde daarna drie jaar lang het Moving Into Dance Mophatong-instituut na zijn Contemporary Performing Art Course te hebben voltooid. Later was hij te zien in werken van diverse gezelschappen en choreografen, choreografeerde zelf, gaf les en begeleidde lessen en workshops in alle Zuid-Afrikaanse provincies, in scholen en gemeenschappen. Kgotsofalang choreografeerde hedendaagse producties als Omang ( who are you), If Cant Convince Them, Confuse Them, Next Page op het So Solo Festival en het Dance Umbrella International Festival, de Thunya Lerole Dane Exposition en het Grahamstown International Festival. Momenteel is hij verbonden aan het VAP - Vusi Arts Projects als manager, maar ook als docent, begeleider en choreograaf van het gezelschap. Kgotsofalang heeft recentelijk Rooted in Jozi gechoreografeerd voor Impilo Mapantsula, een werk dat in opdracht en op uitnodiging van de McKnight Fellowship International Choreographers 2018 in Minnesota, Minneapolis, VS werd gecreëerd.  

Bonakele Masethi
Bonakele Masethi is een 35-jarige pantsula danser, choreograaf en pantsula jive leraar. Hij is tevens secretaris van de Red For Danger isiPantsula Dance Organization in Mohlakeng en directeur van ISIPANTSULA PRO. Hij geeft momenteel sinds 2013 les in isiPantsula jive op basisscholen in de westelijke randregio, werkte in het hele land samen met verschillende kunstenaars uit de kunstsector en creëerde choreografieën voor het Gauteng Carnaval.

Back to top