Talk: Nadia Beugré

    10/05  | 20:15

FR

Guest: Norman Ajari
Moderator: Eric Cyuzuzo

Na de voorstelling op 10 mei van haar creatie L'homme rare gaat Nadia Beugré in gesprek met de filosoof en dekoloniseringsactivist Norman Ajari. Hun gesprek zal een beeld geven van hoe de artistieke praktijk van Nadia zich verhoudt tot de research van Norman. De belangrijkste invalshoeken zijn het in vraag stellen van de zwarte mannelijkheden en het zwarte mannelijke lichaam als performant consumptieobject. Via de eerste invalshoek kan het academisch werk van Norman rond de deconstructie van het beeld van de zwarte mannelijkheden als dominant en ontmenselijkt gekoppeld worden aan de mise-en-scène door Nadia van mannen in een choreografie die veeleer als vrouwelijk beschouwd wordt en die een zorgvuldig opgebouwde en geassimileerde mannelijkheid op de proef stelt. Eén van de vertrekpunten van de artistieke creatie van L'homme rare was een reeks oude foto's van slavenmarkten in Ivoorkust, als voorstelling van een mercantiele blik van de Europeanen op de zwarte lichamen die nog steeds niet tot het verleden behoort. De tweede invalshoek van de talk biedt de mogelijkheid tot een confrontatie van dit vertrekpunt met de reflectie van Norman over het in de verf zetten van het spierstelsel van het zwarte lichaam tijdens slavenmarkten, dat het prestatievermogen van dit lichaam moest aangeven en aanzetten tot de consumptie van deze "waar", en de link met het tot fetisj maken van de attributen van het zwarte lichaam vandaag. Het gesprek zal worden gemodereerd door de socioculturele organisator Eric Cyuzuzo.

Zie ook: L'homme rare

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

Nadia Beugré
Nadia Beugré zet haar eerste stappen in de danswereld in het Dante Théâtre waar ze de traditionele dansen van Ivoorkust verkent. Ze begeleidt Béatrice Kombé bij de oprichting van het gezelschap Tché-Tché in 1997. Het gezelschap dat met meerdere internationale prijzen bekroond wordt, treedt op en geeft workshops in talrijke landen. Nadia creëert vervolgens de solo Un espace vide: Moi, die in Groot-Brittanië, Frankrijk, Burkina Faso, Tunesië en de VS wordt voorgesteld. Ze volgt eveneens de opleiding Outillages Choréographiques (Ecole des Sables van Germaine Acogny, Senegal) en treedt in 2009 toe tot het trainingsprogramma Ex.e.r.ce - Dance et Image (artistieke leiding van Mathilde Monnier) in het Centre Choréographique de Montpellier, waar ze begint te werken aan haar solo Quartiers Libres. Deze creatie wordt eerst voorgesteld in het Théâtre de la Cité Internationale in Parijs, en vervolgens in de VS, in talrijke Franse en Europese steden en in Brazilië.   Nadia creëert in 2015 haar eerste groepsstuk Legacy, dat in première gaat op het Festival La Bâtie in Genève. Legacy werd sindsdien voorgesteld op het Théâtre de la Cité Internationale in het kader van het Festival d'Automne in Parijs, op het Holland Festival in Amsterdam, in Bergen (Noorwegen), Darmstadt (Duitsland), Strasbourg, Toulouse, Arles, Lille, Rennes (Frankrijk) en München (Duitsland). Haar creatie uit 2017, Tapis Rouge, geïnspireerd op de korte versie die in 2014 werd voorgesteld in de sectie Sujets à vif / SACD op het festival van Avignon, was onder andere te zien op het Festival La Bâtie in Genève, het Festival d'Automne in Parijs en het festival Montpellier Danse. In 2018 creëert ze Roukasskass Club, en momenteel werkt ze aan de creatie van L'homme rare, dat in 2020 in première gaat. Nadia Beugré werkte samen met verscheidene artiesten zoals Seydou Boro, Alain Buffard, Dorothée Munyaneza,  Boris Charmatz, Bernardo Montet en Faustin Linyekula.  Ze is podiumresidente in de Vooruit in Gent (2017 - 2021).

Norman Ajari
Norman Ajari is professor filosofie aan de Villanova University in Pennsylvania. Hij is de auteur van La Dignité ou la mort. Ethique et politique de la race, in 2019 verschenen bij uitgeverij La Découverte. Zijn onderzoek richt zich op de kritische rassentheorie, de filosofen van Afrika, de Afrikaanse diaspora en de zwarte mannelijkheden.

Eric Cyuzuzo 
Eric Cyuzuzo is een sociocultureel militant die platformen bedenkt, opzet en organiseert die de verhalen van de zwarten in de kijker zetten, en dit op het kruispunt van hun veelvoudige identiteiten. Hij werkt aan het tot stand brengen van synergieën tussen de verenigingen op het terrein en de grote culturele instellingen die zich niet baseren op mechanismen van recuperatie en exploitatie. Ook is hij medeoprichter en medebestuurder van verscheidene non-profitorganisaties die tot doel hebben de artistieke, culturele en burgerlijke expressie van uiteenlopende zwarte personen in Brussel en elders te bevorderen.

Back to top