Tafukt

    26/11  | 20:30
    27/11  | 20:30
    28/11  | 15:00

€ 10
1h
English → NL, FR

Boek uw tickets: kaaitheater.be

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren.

Tafukt / The Sun / Athena is een danssolo geregisseerd door Radouan Mriziga, een choreograaf en danser die in Marrakesh werd geboren en in Brussel is gevestigd. Het is het eerste luik van een trilogie die focust op de semantiek en de mythologieën van de Imazighen, de inheemse bevolking van Noord-Afrika. Elk luik is opgezet voor een danseres en draait om een vrouwelijke figuur die op haar manier de kennis rond de Amazigh-cultuur belichaamt en doorgeeft. De godin Athena die de cultuur en de geschiedenis van het Middellandse Zeegebied verenigt is centraal in Tafukt / The Sun / Athena. Het Tritonmeer in het huidige Libië zou de geboorteplaats van Athena zijn voordat de Grieken haar adopteerden aan de andere kant van de Middellandse Zee. Terwijl de geschiedenisboeken vooral de nadruk leggen op de Grieken, de Egyptenaren en de Arabieren, worden de Imazighen grotendeels genegeerd en gemarginaliseerd, ondanks de fundamentele rol die ze speelden in de regio. Kan deze performance uitgroeien tot een instrument van verzet om de huidige canon te herzien en tot een meer inclusieve toekomst te komen?

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Kaaitheater-Zinnema

Concept, choreografie: Radouan Mriziga
Scenografie: Radouan Mriziga, Estelle Gautier
Dans en performance: Maïté Jeannolin
Artistiek assistent: Sondos Belhassen
Kostuumontwerp: Lila John
Gedichten en liederen: Nisrine Mbarki, Dorothée Munyaneza, Hindi Zahra, Popytirz
Muziek: El Hit door Dj VAN, Pain door Krtas Nssa, Awache N-haha
Lichtontwerp: Estelle Gautier
Steun dramaturgie en tekstbewerking: Esther Severi
Steun onderzoek: Hajar Ibnouthen, Esther Severi
Tekstreferenties: Boaventura de Sousa Santos, Manifesto for Good Living/Buen Viver

Productie: A7LA5
Tourmanagement, promotie en spreiding: Something Great 

Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater, Moussem Nomadisch Kunstencentrum, PACT Zollverein, Alkantara, deSingel & Parallèle / L’Officina and Kanuti Gildi SAAL/ SAAL Biennaal festival within the frame of MORE THAN THIS – Creative Europe
Met de steun van: De Vlaamse Overheid
Dank aan: Kunstencentrum BUDA

Back to top

Radouan Mriziga (1985) is een Brusselse choreograaf en danser uit Marrakech. Na een dansopleiding in Marokko, Tunesië en Frankrijk studeerde Radouan Mriziga af aan P.A.R.T.S. in Brussel. Al snel begon hij zich te concentreren op zijn eigen werk en toerde hij met zijn creaties over de hele wereld. Zijn voorstellingen onderzoeken de relatie tussen beweging, constructie en compositie. Mriziga's choreografieën focussen op de mens als de maker van zijn omgeving en smeden banden tussen het lichaam in beweging en de expressie van vorm in alledaagse materialen en de architectuur van onze gebouwde omgeving. Van 2017 tot 2021 is Mriziga een artist-in-residence in het Kaaitheater in Brussel.

Back to top