Pieces of a Woman

    08/05  | 20:30 - 22:50
    09/05  | 20:30 - 22:50
    10/05  | 15:00 - 17:20
    10/05  | 20:30 - 22:50

€22 / €18
2h20
Polish → NL, FR, EN

Hoe gaan we om met de peer pressure en het bijhorende sociale oordeel over hoe we persoonlijke emoties horen te uiten? In Pieces of a Woman volgen we Maja die na een traumatische gebeurtenis de gevolgen en de druk voelt van haar omgeving hoe ze deze gebeurtenis zou moeten uiten en verwerken. Is sereniteit een zonde? Kunnen we weerstand bieden tegen schuldgevoelens? Kata Wéber schreef een gevoelsmatige en scherpe tekst. Samen met theatermaker Kornél Mundruczó verwelkomt ze ons in een familiehuis, bewoond door een uitzonderlijke groep Poolse acteurs en actrices die deze tekst met een naturalistische precisie op scene brengen. De Hongaarse kunstenaars gebruiken hun filmexpertise om een voorstelling in twee delen te maken. Een live-film in het eerste deel dat ze contrasteren met een tweede deel dat ondanks de klassieke theatrale vertelling en grotere fysieke afstand ons dichter en dichter op de huid komt te zitten. Pieces of a Woman resoneert uiterst relevant met de hedendaagse Poolse en Hongaarse samenleving. Het is een bevrijdingsverhaal: een emancipatie uit de opgelegde normen over hoe een traumatische ervaring te verwerken; een geleidelijke bevrijding van opgelegde en vooraf gedefinieerde vrouwenrollen. Beetje bij beetje verkennen we de geschiedenis van Maja en het huis van haar moeder waar het verhaal in gesitueerd is. Samen ontdekken ze vrijheid.

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Théâtre Varia

Regie: Kornél Mundruczó
Tekst en bewerking: Kata Wéber
Scenario assistent: Soma Boronkay
Scenografie en kostuumontwerp: Monika Pormale
Muziek: Asher Goldschmidt
Lichtregisseur: Paulina Góral
Regie assistent: Karolina Gębska
Toneelmeester: Katarzyna Gawryś-Rodriguez
Cameraman: Łukasz Jara
Boom operator: Łukasz Winkowski
Simultane en schriftelijke vertaling: Dr Patrycja Paszt
Tekst vertaling: Jolanta Jarmołowicz
Scenografie assistent, productie verantwoordelijke: Karolina Pająk
Assistent kostuumontwerper: Małgorzata Nowakowska
Met: Dobromir Dymecki, Magdalena Kuta, Sebastian Pawlak, Joanna Połeć, Marta
Ścisłowicz, Justyna Wasilewska, Agnieszka Żulewska

Productie: TR Warszawa
Perfomances in Brussel in samenwerking met de Adam Mickiewicz Institute en het
Pools Instituut Brussel-Dienst cultuur van de Ambassade van de Republiek Polen in Brussel

Back to top

Kornél Mundruczó
Kornél Mondruczó is een Hongaarse theater- en filmregisseur en acteur; hij studeerde film aan het Hongaarse filminstituut. Tussen 1998 en 2016 realiseerde hij 16 korte films en langspeelfilms. Hij werd bekroond met de Silver Leopard in Locarno voor zijn Pleasant Days (2002), de FIPRESCI- Preis in Cannes voor Delta (2008) en werd genomineerd voor een Golden Palm award voor Tender Son. The Frankenstein Project. Na enkele jaren freelance te hebben gewerkt met min of meer dezelfde groep mensen, richtte hij in 2009 samen met Dóra Büki zijn onafhankelijke theatergezelschap Proton Theatre op. Tot zijn meest bekende producties behoren de toneelbewerking van W. Sorokin's Ice, J. M. Coetzee's Disgrace, Hard to be a God, gebaseerd op zijn eigen script en The Imitation of Life, gebaseerd op een tekst van Kata Wéber. Pieces of a Woman is zijn tweede voorstelling gebaseerd op een tekst van dezelfde auteur, die ook met hem aan films heeft meegewerkt.  Hij presenteert zijn theaterbewerkingen voornamelijk in Hongaarse, Duitse en Oostenrijkse theaters. De productie van zijn langspeelfilm White God won de  Un Certain Regard-prijs op het filmfestival van Cannes in 2014 en werd vertoond in de Spotlight-sectie van het Sundance-filmfestival in 2015.. Zijn derde film Jupiter's Moon maakte ook deel uit van officiële selectie van het filmfestival van Cannes. Voor het regisseren van Pieces of a Woman ontving Mundruczó de Swinarski Award - de belangrijkste onderscheiding voor theaterregisseurs in Polen, terwijl de voorstelling zelf een Grand Prix kreeg voor de beste voorstelling op het 12e Internationale Theaterfestival Divine Comedy in Krakau. De acteurs die in Pieces of a Woman meespelen kregen verschillende onderscheidingen voor hun rol in de voorstelling. Momenteel werkt Kornel Mundruczó aan de film Pieces of a Woman, naar een scenario van Kata Weber.

Kata Wéber 
Na haar afstuderen aan de Universiteit voor Theater en Filmkunst in Boedapest begon Kata Wéber haar carrière in het theater en werd uiteindelijk scenarioschrijver en toneelschrijver.

Haar toneelstukken werden gepresenteerd in Polen (The Bat, Pieces of a Woman, TR Warszawa ), Duitsland (My Sweet Haiti, Schauspiel Hannover), Zwitserland (Hotel Lucky Hole, Schauspielhaus Zürich) en Hongarije (Dementia, Imitation of Life, Evolution, Proton Theatre) en werden daarbij bekroond met verschillende prijzen. 

In die periode ging ze aan de slag bij Proton Cinema en begon ze samen te werken met regisseur Kornél Mundruczó.

Hun eerste gezamenlijke film, White God, won de Un Certain Regard-prijs in Cannes in 2014 en ging in Noord-Amerika in première op het Sundance Film Festival in 2015. Haar volgende speelfilm, Jupiter's Moon, ging in première in de competitie van Cannes in 2017 .

Haar eerste operalibretto, Journey of Hope - gebaseerd op de met een Oscar bekroonde film van Xavier Koller - wordt dit jaar in het Grand Theatre de Genève gepresenteerd.

Haar eerste Engelse scenario voor Pieces of a Woman wordt momenteel verfilmd door Bron Studios, in een regie van Kornél Mundruczó.

Back to top