Ouvertures

    08/05  | 18:00
    09/05  | 16:00 - 20:00
    10/05  | 16:00 - 20:00

Entrée gratuite
French, Haitian Creole → NL

The Living and the Dead Ensemble brengt acht Haïtiaanse dichters en performers samen. Samen met filmmaker Louis Henderson en curator Olivier Marboeuf verkennen ze nieuwe narratieven voor het hedendaagse Haïti. Voor het Kunstenfestivaldesarts ontwikkelen ze een tweeledig project. Overdag wordt Ouvertures gepresenteerd, de eerste film van het ensemble. In deze film keert Toussaint Louverture – de held van de Haïtiaanse Revolutie – terug naar het vitale en jonge Port-au-Prince. Wanneer de nacht valt, wordt de ruimte getransformeerd door The Wake. Door het samenbrengen van poëzie, bewegende beelden en songs wordt The Wake een nachtelijke voorstelling die door verschillende historische nachten heen reist. Van de nacht van augustus 1791 in Bois Caïman, Haïti - waar een groep slaven de strijd voor de onafhankelijkheid begon – tot de nacht in 2005 wanneer de grootste opstand in de recente Franse geschiedenis in Clichy-sous-Bois uitbrak. Vanuit de realiteit van de plantages, verbindt de zwarte Caraïbische dichter de dag met dwangarbeid en geweld, en de nacht als een plaats voor herstel, culturele heruitvinding en voorbereiding op komende gevechten. Met de presentatie van de twee projecten creëert The Living and the Dead Ensemble een uniek en mysterieus verhaal dat getuigt van de culturele rijkdom en de poëtische kracht van Haïti.

Zie ook : The Wake

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

Geschreven en geinterpreteerd door The Living and the Dead Ensemble:
Mackenson Bijou, Rossi Jacques Casimir, Dieuvela Cherestal, James Desiris,James Fleurissaint,
Louis Henderson, Léonard Jean Baptiste, Cynthia Maignan, Sophonie Maignan, Olivier Marboeuf, Mimétik Nèg
Een film produceerd door: Spectre Productions
Coproductie: Home, La Fabrique Phantom
Producenten: Olivier Marboeuf & Louis Henderson
Uitvoerend productie: Cédric Walter
Voice over: Jude Joseph
Haunted: Jephthé Carmil
Drum: Atchasou
Conteur: You You
Regie: Louis Henderson & Olivier Marboeuf
Beeld France: Diana Vidrascu
Beeld Haiti: Louis Henderson
Muziek: João Polido
Geluidsopname France: Andre Fevre
Geluidsopname: Jean Marcaisse Bellegarde, Antonio Lefeuvre, Roudie Rigaud Marcelin
Assistent Frankrijk: Jeremy Rossi
Assistenten Haiti: Pierre Adler, Jeffriconne Henry Alphonse
Montage: Louis Henderson
Geluidsontwerp: Gábor Ripli
Additioneel klank: Jules Wysocki
Klankmontage: Mikaël Barre
Kleur: Sergi Sánchez
Digitaal animatie: Philippe Cuxac
Post-productie coordinator: Michel Balagué

Back to top

The Living and the Dead Ensemble
The Living and The Dead Ensemblis een groep kunstenaars, performers en dichters uit Haïti, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, oorspronkelijk opgericht in Port-au-Prince in 2017 voor de creatie van een voorstelling in het Creools naar het toneelstuk Monsieur Toussaint van Edouard Glissant. Deze eerste samenwerking zal de aanzet geven tot de creatie van een film, OPENINGS, die in de Berlinale 2020 wordt gepresenteerd en die de terugkeer van het spook van de Haïtiaanse revolutionair Toussaint Louverture in het huidige Port-au-Prince verbeeldt. Het werk van het Ensemble verkent verschillende werkwijzen om het verhaal van Haïti, de eerste onafhankelijke zwarte republiek in Amerika, uit te beelden. In een beschouwing die leidt van de utopie van een radicale en antikoloniale democratie tot de rampzalige situatie waarin het land zich nu bevindt, produceert het Ensemble teksten, performances, films en installaties die de culturele rijkdom van Haïti temidden een sociale, politieke en ecologische crisis blootleggen. 

The Living and The Dead Ensemble bestaat uit de samenwerkende kunstenaars die zijn samengekomen tijdens Olivier Marboeufs residentie in Les Ateliers Médicis tijdens het seizoen van 2019/2020.  

www.thelivingandthedeadensemble.com

Back to top