L’Orfeo

13, 14, 15, 16, 19, 20, 21, 22, 23 mei 20:00
17 mei 15:00
2h30
Italiaans
Simultaanvertaling Nederlands/Frans

Ze droomde er allang van. Het Festival en de Munt stimuleerden haar. Na op het kunstenFESTIVALdesArts in 1996 Bachs Musikalisches Opfer te hebben verkend in M.O., waagt Trisha Brown zich aan haar eerste grote opera: de Favola d'Orfeo van Claudio Monteverdi en Alessandro Striggio. Dit werk werd voor het eerst opgevoerd in 1607 in Mantua (het is de eerste grote opera uit de muziekgeschiedenis) en werd vooral bekend omwille van de prachtige versmelting van zang en instrumentale schriftuur, beide ineens op gelijke voet. "Ik voel me evenzeer bevrijd van alle conventies als Striggio en Monteverdi" zegt de Amerikaanse choreografe.

Met zorg bestudeert ze de poëtische metriek en muzikale instrumentatie van Orfeo, de vertakkingen van de mythe en de sociale dimensie. Ze streeft naar een totale eenheid van dans, tekst en muziek. De zangers zullen "dansen", meegesleept door de dynamische stroom van het werk. René Jacobs zal de partituur dirigeren in volledige symbiose met deze choreografe van de abstractie, die voor het eerst de innerlijke beweging van een verhaal, van muziek en van gevoelens zal vertalen.

Muzikale leiding: René Jacobs
Regie & choreografie: Trisha Brown
Decor & kostuums: Roland Aeschlimann
Orkest: Concerto Vocale
Koor: Collegium Vocale
Dans: Trisha Brown Company
Productie: La Monnaie/De Munt (Brussel), Festival d'Aix-en-Provence, Trisha Brown Company (New York), kunstenFESTIVALdesArts

Back to top