Let it burn

    19/05  | 20:00 - 20:40
    20/05  | 18:00 - 18:40
    21/05  | 18:00 - 18:40
    22/05  | 22:00 - 22:40
    23/05  | 18:00 - 18:40

€16 / €13
40 min

In Let it burn gaan Marcela Levi, Lucía Russo en Tamires Costa de historische en actuele clichés over de lichamen van zwarte dansers·essen frontaal te lijf. Met een confronterende mix van burlesque, stand-up, show off  en variété ondermijnt en verpulvert danseres Tamires Costa de bekende codes door ze als een bezetene te belichamen: uitpuilende ogen, frenetieke dans, een verwrongen glimlach die bevriest tot een grijns en flitsend witte tanden die onder andere doen denken aan de blackface-voorstellingen in de Verenigde Staten en aan de optredens van Josephine Baker. De verwijzingen naar de hypnotische, dwingende gebarentaal van Nina Simone of de virtuositeit en de messcherp afgemeten techniek van Michael Jackson trekken ook een narratieve lijn doorheen de zwarte geschiedenis. Het podium wordt een arena waar Tamires Costa de explosieve kracht van het lichaam vertolkt en opeist, als antwoord op het domesticeren van lichamen van afro-afstammelingen in Brazilië, van wie verwacht wordt dat ze niet al te zichtbaar zijn in de publieke ruimte.

Zie ook: Free School, A Dance School & Scholen

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Centre Culturel Jacques Franck

Een stuk door: Marcela Levi, Lucía Russo en Tamires Costa / Improvável Produções
Concept en regie: Marcela Levi en Lucía Russo
Performance: Tamires Costa
Cocreatie: Tamires Costa, Ícaro Gaya
Stagiaires: Taís Almeida en Anne Naukkarinen
Lichtontwerp: Catalina Fernández
Geluid: de hele ploeg
Kostuumontwerp: Levi & Russo
Fotografie: Paula Kossatz en Marcela Levi
Video documentatie: Renato Mangolin
Productie: Improvável Produções (BR)
Productie tour: Something Great (DE)

Met de steun van: Centro Coreográfico da Cidade do Rio de Janeiro /
Secretaria Municipal de Cultura, Consulado da Argentina no Rio de Janeiro,
Espaço Cultural Sítio Canto da Sabiá, Projeto ENTRE en Bisturi Material Hospitalar

Back to top

Improvável Produções
In 2010 richtten de choreografen Marcela Levi (Rio de Janeiro, Brazilië) en Lucía Russo (Patagonia, Argentinië) in Rio de Janeiro een ruimte op voor training, onderzoek en creatie onder de naam Improvável Produções (Improbable Productions). Levi & Russo richten zich op een polyfone aanpak, waarbij verschillende inventieve posities zich met elkaar verstrengelen in een proces dat afwijkende strekkingen, ongelijkheden en interne verschillen omarmt als een constructieve kritische kracht, en niet als zichzelf opheffende polariteiten.

 Improvável Produções is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, creatie en productie van dansvoorstellingen als Monstrous Nature (2011), Mordedores (2015) - opgenomen in de ranglijst van de krant O Globo als een van de meest opmerkelijke dansvoorstellingen in 2015 - Iron Mouth (2016) - opgenomen in de lijst van de krant O Globo als een van de meest opmerkelijke dansvoorstellingen in 2018 en genomineerd voor de Cesgranrio Dance Prize in de categorieën "beste choreografie" en "beste danser" - , Let it Burn (G2017) - opgenomen in de lijst van de krant O Globo als een van de meest opmerkelijke dansvoorstellingen in 2017 - , HARM-ONY (2019) en de stedelijke interventie Sandwalk with me (2012/13).

Marcela Levi
Marcela Levi is choreografe en performer. Levi is afgestudeerd aan de dansschool Angel Vianna (Rio de Janeiro) en was resident artist in het Art Center Les Recollets (Frankrijk), bij Artistas en Residencia - Casa Encendida / Aula de Danza Program (Spanje), in de Espacio Cultural Azala (Spanje), in het Laboratório de Criatividade Urbana ON. OFF, Guimarães 2012 - Culturele Hoofdstad van Europa (Portugal), gastkunstenaar in het Rio Occupation London programma op de Londense Culturele Olympiade, gepromoot door SEC RJ (Londen) en werd onderscheiden met een Batiscafo-beurs (Cuba). Haar projecten die dateren van voor de oprichting van Improvável Produções omvatten: Image (2002), Mass of Senses (2004) - opgenomen als een van de tien beste danswerken van 2004 in de lijst van de krant O Globo - , In-organic (2007) - door de Engelse Artsadmin organisatie opgenomen in "The top 40 illustrated guide to 2008", geciteerd in het jaarboek 2008 van het Duitse tijdschrift Ballettanz en opgenomen als een van de tien beste danswerken van 2007 in de lijst van Jornal do Brasil -en Around the hole everything is edge (2009) - opgenomen onder de topstukken op het gebied van dans in 2009 door de gespecialiseerde critici van de krant O Globo, bekroond met de ZKB Recognition Award / Zürcher Theater Spektakel, Zurich 2010 - en werden op verschillende festivals en kunstcentra in Latijns Amerika en Europa gepresenteerd. Levi werkte samen met kunstenaars als Lia Rodrigues, Vera Mantero, Guillermo Gomez-Peña, Laura Erber, Manuel Vason, Cristina Moura, Dani Lima, Gustavo Ciríaco en vele anderen.

Lucía Russo
Lucía Russo is choreograaf en performer. Ze studeerde aan het Rojas Cultural Center  University of Buenos Aires en was gaststudent aan het European Dance Development Centre in Arnhem (Nederland). Sinds 2000 verdiept ze zich in de praktijk van de dansregie. Vóór de oprichting van Improvável Produções in Argentinië creëerde ze de voorstellingen arid of steppe (2004), The silent side of things (2009), Fantasmagoría (2010) en de interactieve installaties DUO (2003) en Sensorama (2006). Samen met vele andere projecten werden haar creaties in verschillende festivals en kunstcentra in Latijns-Amerika gepresenteerd. Russo was hoofddocent Choreografische Compositie aan de University of Arts in Buenos Aires (2007- 2009) en coördineerde het project Dialogues: Interchanging creation procedures (2006-2008) in Argentinië, Uruguay, Perú, Venezuela en México, in samenwerking met de Red Sudamericana de Danza. Russo heeft onder andere samengewerkt met De La Guarda Group, Diego Gil, Gustavo Ciríaco, Javier Bustos en Ayara Hernández & Félix Marchand. 

Tamires Costa
Tamires Costa (Nitéroi, Brazilië,1996) is een performer. Ze studeerde af aan de FAETEC Dance Technical Course in 2013. Ze studeert nu voor een diploma Dans aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro. Tussen 2012 en 2015 ging ze aan de slag bij de Adolpho Bloch Dance Company en Nikit Dancers Group. Sinds 2015 is ze lid van Improvável Produções, met wie ze de voorstellingen Mordedores, Let it Burn en HARM-ONY co-creëerde en opvoerde. 

http://marcelalevi.com/
https://www.facebook.com/ImprovavelProducoes
https://www.instagram.com/improvavelproducoes/?hl=pt-br

Back to top