LAVAGEM

  08/05  | 19:00 - 19:45
  08/05  | 22:00 - 22:45
  09/05  | 17:00 - 17:45
  10/05  | 14:00 - 14:45
  10/05  | 17:00 - 17:45
  12/05  | 18:00 - 18:45

€18 / €15
45min

Geen zitplaatsen
Kan naakt bevatten

Met behulp van emmers, water, zeep en schuim verkennen de dansers van de Braziliaanse choreografe Alice Ripoll in Soap de handeling van het schrobben als theatraal gebaar en historisch feit. Hun moeders, grootmoeders en voorouders hebben heel hun leven het huishouden en de kuis gedaan, wat de dominante witte kaste er niet van weerhouden heeft zwarte mensen als vuil te beschouwen. Een tegenstrijdigheid waar de dansers tijdens de voorstelling beelden uit puren. Het zeepschuim kleurt de zwarte lichamen wit, de bellen roepen een droomwereld op, maar zeep is door zijn typische eigenschappen ook een bron van frustratie: ze verhindert hen om rechtop te blijven, dwingt hen om zich van elkaar te verwijderen of zich onderling te ondersteunen. Na aCORdo en CRIA komt Alice Ripoll voor de derde keer naar het Kunstenfestivaldesarts om er Soap in première voor te stellen. Deze studie over “properheid” biedt Ripoll een nieuwe gelegenheid tot een analyse van de gepolariseerde sociale realiteit van Brazilië, waar de contacten tussen de verschillende lagen van de bevolking steeds schaarser worden en een seksistische, anti-sociale en racistische sociale orde in stand houden. Precies dat laatste vechten de dansers aan door een nauwere en meer rechtstreekse contact met het publiek aan te gaan, waarbij ze de gevestigde sociale hiërarchie en de klassieke verhouding podium / zaal omverwerpen.

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-SMart  

Regie: Alice Ripoll
Concept: Alan Ferreira
Performers: Alan Ferreira, Hiltinho Fantástico, Katiany Correia, Rômulo Galvao, Tony Hewerton, Tuany Nascimento
Productieleiding: Natasha Corbelino / Corbelino Cultural
Productie en podium assistent: Thais Peixoto
Foto’s en teaser: Renato Mangolin
Artistiek assistent: Laura Samy
Scenografie: Raquel Theo
Kostuumontwerp: Paula Ströher
Lichtontwerp: Andrea Capella
Planning tour: ART HAPPENS
Met dank aan: Alexandre Belfort, Sulamita Costa, Juliana França, André Oliveira, Walace Ferreira, Juliete Schultz, Mauricio Lima, Pedro Bento, Thamires Candida, Dilo Paulo, Diewry Patrick, Lenna Santos de Siqueira, Camila Rocha, Centro Coreográfico da Cidade do Rio de Janeiro, Arnoldo Pereira de Souza, Anita Tandeta, Camila Moura, Renato Linhares, Cecilia Ripoll, Casa de Mystérios e Novidades  

Coprodutie: Kunstenfetivaldesarts, PACT Zollverein, Kaserne Basel, Wiener Festwochen, Julidans, Festival de la Cité Lausanne, PASSAGES - Festival International 

Met de steun van: Rafael Machado Fisioterapia, Centro Coreográfico do Rio de Janeiro, Kunstenwerkplaats-Pianofabriek

Back to top

Alice Ripoll
Alice Ripoll is geboren in Rio de Janeiro. Op 21-jarige leeftijd studeerde ze psychoanalyse maar raakte op een gegeven moment geïnteresseerd in de mogelijkheden van het lichaam en het onderzoek naar de beweging. Ze sloeg een andere weg in om dans te gaan studeren. Alice studeerde af aan de school van Angel Vienna, een zeer belangrijk centrum voor dans en motorische revalidatie, en ging aan de slag als choregraaf. 

Ze heeft vele producties geregisseerd, een aantal producties – meestal haar eigen werken – opgevoerd, en werkte ook samen met acteurs en circusartiesten. In haar huidige werk richt ze zich op hedendaagse dans en Braziliaanse Urban Dance stijlen, door middel van een onderzoek dat ruimte biedt aan dansers om de ervaringen en herinneringen die in elk van hen leven in beelden om te zetten. 

Alice leidt twee groepen: REC en SUAVE.

Haar voorstellingen werden op verschillende plaatsen en festivals in Brazilië opgevoerd, onder andere op het Panorama Festival, de Bienal SESC de Dança, MIT; alsook in het buitenland: Kampnagel - Internationales Sommerfestival, Zürich Theater Spektakel, Noorderzon Performing Arts, Rencontres Chorégraphiques Internationales de Saine-Saint-Denis; HAU, Kunstenfestivaldesarts, Centre Pompidou en de Wiener Festwochen.

Back to top