Jezebel

    27/11  | 21:00
    28/11  | 18:00
    29/11  | 15:00

1h

Boek uw tickets: wiels.org

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren.

Een vrouw gekleed in een bontmantel, met een goudkleurige halsketting en lange gemanicuurde nagels, stuift het podium op. Ze laat zich vervolgens langzaam op de grond glijden en kruipt dan naar de voorkant van het podium. Zo begint Jezebel, de eerste creatie van de Nederlandse danseres en choreografe Cherish Menzo. Een titel die verwijst naar het Bijbelse personage Izebel dat synoniem is geworden voor verleiding  en wellust. De Jezebel van Cherish Menzo is geïnspireerd op een ander ambigu vrouwelijk rolmodel, dat van de Video Vixens. Dat zijn de schaars geklede zwarte vrouwen die in de jaren 90 en de vroege jaren 2000 sensueel dansten in de hiphopclips, en zo het ego streelden van de mannelijke rappers die deze muziekindustrie grotendeels domineerden. Jezebel is het verhaal van de emancipatie van de Video Vixens. Ze ontdoen zich van de positie van het accessoire waarin ze opgesloten zaten en eisen een centrale plaats in het project. Op het podium roept Cherish Menzo hun bevrijding op door de afgezaagde clichés en fantasma’s van de hiphop opeen te stapelen en ze zich zo volledig toe te eigenen. Jezebel weigert voortaan te worden gedefinieerd door anderen en dynamiteert vrolijk de verwachtingen van onze uitermate voorgeprogrammeerde blikken.

Aftertalk with Cherish Menzo & Tarek Lakhrissi
29.11, 17:00
WIELS auditorium

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-WIELS in het kader van News From Home

In opdracht van: WIELS in het kader van Risquons-Tout, 12.09.2020 — 10.01.2021

Concept, choreografie en performance: Cherish Menzo
Lichtontwerp en technische coördinatie: Niels Runderkamp
Muziek: Michael Nunes
Video: Andrea Casetti
Kostuumontwerp: Daniel Smedeman 
Dramaturgie: Renée Copraij
Advies: Berthe Spoelstra, Christian Yav and Nicole Geertruida 
Stem coaching: Shari Kok-Sey-Tjong
Campagnebeeld: Tatchatrin Choeychom
Productieleiding: Bibi Scholten van Aschat 

Coproductie: Frascati Productions
Distributie en tourmanagement: GRIP and Frascati Productions
Met de steun van: Amsterdam Fonds voor de Kunst
Dank aan: Nicole Beutler Projects, Bau Dance en Centre Chorégraphique Le Château

Back to top

Dansmaker Cherish Menzo (°1988, Nederland) valt op door haar krachtige, beheerste, onontkoombare fysieke aanwezigheid. In 2016 maakte ze samen met Nicole Geertuida, EFES, een uitputtend duet waarin perfectie en feilbaarheid intrigerende vragen opriepen in hoe wij de mens het liefst zien.
 Sinds 2018 danst Menzo de solo Sorry, But I Feel Slightly Disidentified… Een poging om een cartografie te maken van hoe we de ander ervaren en ontmoeten. Deze voorstelling vloeide voort uit een nauwe samenwerking die in 2017 startte in het kader van Fraslab (Frascati Producties).
 Vervolgens maakte Menzo LIVE (Het Veem, 2018), een kruising tussen een dansperformance en pop/rock concert in samenwerking met muzikant Müşfik Can Müftüoğlu. In 2019 werkte Menzo verder bij Frascati Producties aan Jezebel, een dansvoorstelling geïnspireerd op het fenomeen Video Vixen uit de hip-hopclips van de jaren 90. Maar deze hedendaagse hiphophoney weigert gedefinieerd te worden door anderen en schudt haar imago op door te deconstrueren en te herdefiniëren. Cherish Menzo presenteerde een eerste proeve tijdens Fringe 2019 en ging vervolgens in november 2019 in Frascati in première. Cherish Menzo studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Urban Contemporary Dance) en was sindsdien te zien in werk van o.m. Eszter Salamon, Akram Khan, Leo Lerus, Hanzel Nezza, Olivier Dubois, Ula Sickle, Lisbeth Gruwez, Jan Martens en Nicole Beutler.

Back to top