Is This a Room

  26/05  | 20:30 - 21:40
  27/05  | 19:00 - 20:10
  28/05  | 20:30 - 21:40
  29/05  | 18:00 - 19:10
  29/05  | 22:00 - 23:10
  30/05  | 15:00 - 16:10

€ 16 / €13
1h10
English → NL, FR

3 juni 2017. Reality Winner, een 25-jarige vrouw, opgeleid als taalkundige en in dienst bij de luchtmacht, krijgt bezoek van de FBI. Ze wordt verhoord en vervolgens beschuldigd documenten te hebben gelekt, afkomstig van het National Security Agency (NSA), die de Russische inmengingen in de Amerikaanse presidentiële verkiezingen van 2016 bewijzen. Bij het lezen van de transcriptie van dit verhoor, wordt Tina Satter, een in New York wonende toneelregisseuse getroff en door de humor en de intelligentie van deze jonge vrouw die in de val gelokt wordt door de militaire verhoortechnieken die leiden tot haar veroordeling voor spionage. In Is This a Room geeft Half Straddle, het gezelschap van Tina Satter, deze transcriptie woord voor woord weer, met inbegrip van de black-outs en de uitweidingen. Deze verbale tango tussen Reality Winner en de agenten van de FBI roept verontrustende vragen op over de plaats van de openbare veiligheidsdiensten in onze democratieën. Het stuk is zowel een verkenning van de mannelijke macht als van de nationalistische arrogantie, of meer nog, van hun onlosmakelijke verwevenheid. Reality Winner zit momenteel een gevangenisstraf van 5 jaar en 3 maanden uit, en is de eerste persoon die veroordeeld is in toepassing van de Espionage Act onder het presidentschap van Donald Trump.

Zie ook: Artist talk

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Théâtre Varia

Concept en regie: Tina Satter
Met: Frank Boyd, Joe Lanza, Katherine Romans, T.L. Thompson
Score: Sanae Yamada
Kostuumontwerp: Enver Chakartash
Scenografie: Parker Lutz
Belichting: Thomas Dunn
Sculptuurontwerp: Amanda Villalobos
Toneelmeester: Randi Rivera
Technische leiding: Jørgen Skjaervold
Uitvoerend productie: Mariana Catalina
Productie: Meiyin Wang

Met de steun van: Howard Gilman Foundation, The Fan Fox and Leslie R. Samuels
Foundation, Joseph and Joan Cullman Foundation for the Arts
Met de financieel steun van: New York City Department of Cultural Affairs in
samenwerking met City Council en New York State Council

Is This A Room was ontwikkeld als deel van The Ground Floor in Berkeley Rep, New
York Theatre Workshop's Dartmouth Residency, en in Lower Manhattan Cultural
Council Residency in 2018.

Met dank aan: Brooke O’Harra, Lumi Tan, Nick Zeig-Owens, Jess Barbagallo, Bora
Kim, Lili Chopra en de ploeg van LMCC, Linda Chapman, Jim Nicola, Madeleine
Oldham, Sonia Kennebeck, Greg Hermann, Gabriel Marin, Kyle Vincent Terry,
Devon Granmo, Danny Manley, Hanna Novak, Billie Winner-Davis, Reality Winner,
Tim Griffin, Zack Tinkelman, Ian Douglas-Moore, Tavish Miller, Keilly McQuail,
Captain Horatio Bonkers, Joey Truman, Rebecca Hermenze, Andrea Nellis, Rachel
Viola, Vineyard Theater, Nick Stuccio en de ploeg van FringeArts, Christopher Gruits

Back to top

Half Straddle
Half Straddle is een in New York City gevestigd gezelschap dat in 2008 werd opgericht en toneelstukken, optredens, video's en muziek maakt onder leiding van schrijfster en regisseur Tina Satter. Hun voorstellingen werden eerder bekroond met een Obie-award en waren in de hele Verenigde Staten en internationaal te zien. 

Half Straddle heeft 10 avondvullende voorstellingen in première gebracht, alsook een aantal kortere werken en videoprojecten die te zien zijn geweest op festivals en in theaters in de VS, Europa, Australië en Azië. 

De activiteiten van de compagnie, gekenmerkt door een constante gedrevenheid en een hoognodige focus op de feministische- en queerdynamiek, zijn in de afgelopen jaren uitgebreid en omvatten inmiddels ook cursussen, workshops en lezingenreeksen van andere kunstenaars, naast hun lopende creatie van performances, muziek en video's. 

Alle leden en medewerkers van Half Straddle werken ook intensief in verschillende andere contexten, waarbij ze vaak eigen werk creëren, gaande van avant-garde theater tot Broadway-voorstellingen, of actief zijn in universitair onderricht of als theaterdocenten op openbare scholen in NYC.

Tina Satter
Tina Satter is schrijfster, regisseuse en artistiek directrice bij het met een Obie-prijs bekroonde theatergezelschap Half Straddle. De meer dan 10 toneelstukken, voorstellingen en video's die ze met Half Straddle heeft gemaakt werden gepresenteerd in theaters en op festivals in Europa, Japan, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Ze had haar Off Broadway-debuut in oktober 2019 toen haar toneelstuk Is This A Room in première ging in het Vineyard Theatre. Het stuk kende een langlopend seizoen en werd uitgeroepen tot Best of 2019 Theater door tal van publicaties, waaronder The New York Times, New York Magazine, en ARTFORUM. Tina ontving een Pew Fellowship in 2019, een Foundation for Contemporary Arts Award en een Doris Duke Impact Artist Award. Tina deed residenties bij Yaddo, het Headlands Art Center, LMCC, The Performing Garage, New Museum, MASS MoCA, en was in de afgelopen jaren gastdocent of gastkunstenaar bij onder andere Yale, NYU, Princeton, University of Michigan, Bowdoin, Reed, Sarah Lawrence, University of Pennsylvania en het Hunter MFA programma voor toneelschrijven. Haar eerste verzameling van toneelstukken, Seagull (Thinking of you), werd gepubliceerd door 53rd State Press in 2014 en de tekst en LP voor Ghost Rings werd uitgebracht door 53rd State in 2017.

Back to top