Il Ritorno d'Ulisse

9, 12, 13, 15, 19, 20, 22 mei ­20:00
10, 16, 17 mei 15:00
1.30 u
Italiaans
Simultaanvertaling Nederlands/Frans

De Zuid-Afrikaanse cineast, regisseur en plastisch kunstenaar William Kentridge creëert met de Handspring Puppet Company zijn eerste opera. Hij doet dat niet met een groot orkest maar in een door Philippe Pierlot gedirigeerde kamerversie voor zes musici, zeven zangers, vijf poppenspelers en dertien houten personages. In deze versie van Il Ritorno d'Ulisse van Monteverdi (1641) meert Ulysses niet aan in Ithaca. Hij ligt in een ziekenhuisbed in Johannesburg als een broos personage dat zich aan het leven vastklampt. In zijn koortsige dromen verdwaalt hij in het epos van de Griekse held. Deze kameropera neemt ons mee op een nieuwe odyssee doorheen de wereld van film en muziek, van het mythische Griekenland via het Venetië van Monteverdi tot in de twintigste eeuw.

Handspring Puppet Company was al te gast met Woyzeck on the Highveld en Faustus in Africa in de edities van het kunstenFESTIVALdesArts 1994 en 1996. Uit deze samenwerking en uit de vele lange gesprekken die erop volgden, groeide dit project met de Handspring Puppet Company dat het Festival coproduceert met de Munt en met de Wiener Festwochen.

Muzikale leiding: Philippe Pierlot
Regie: William Kentridge
Concept poppen: Handspring Puppet Company
Ensemble Ricercar Consort
Productie: La Monnaie/De Munt (Bruxelles/Brussel), Handspring Puppet Company (Johannesburg), Wiener Festwochen (Wien), kunstenFESTIVALdesArts
Deze productie werd mogelijk gemaakt dank zij een bijzondere projectsubsidie van de Vlaamse regering

Back to top