Four Months, Four Million Light Years

    27/05  | 20:00 - 20:30
    28/05  | 19:00 - 19:30
    29/05  | 22:00 - 22:30
    30/05  | 17:00 - 17:30
    30/05  | 20:00 - 20:30

€10 / €7
English → NL, FR

Four Months, Four Million Light Years neemt de koloniale prent “Shaman of Duyvel-priester in Tungoesen Lant” van de Nederlander Nicolaes Witsen als beginpunt voor een spirituele reis door de tijd. De 17e-eeuwse prent is de eerste westerse afbeelding van een sjamaan. Deze karikaturale afbeelding werd nadien door missionarissen geïnstrumentaliseerd om sjamanisme te marginaliseren, alsook is het de start van geracialiseerde en infantiliserende beschrijvingen van Aziatische mensen door witte Europese voorouders. Door middel van tekst, filmbeelden, aquarellen en drum brengt de kunstenares Sara Sejin Chang een verhaal over zij die gedwongen hun familie hebben verlaten. De “Four Months” in de titel refereert naar de tijd die nodig was om een Koreaans kind beschikbaar te maken voor de lucratieve, transraciale adoptie-industrie. Een industrie die nog steeds teert op dezelfde beeldvorming van die van 300 jaar geleden. Nu de kunstenares terug in contact komt met de Zuid-Koreaanse cultuur, hebben sjamanen haar verteld dat mocht ze niet gedwongen gemigreerd zijn, ze zelf sjamaan geworden zou zijn. Ze helpen mee een ritueel te creëren die een eerbetoon is aan zij die zijn afgesneden van hun moeders, vaders, familie, voorouders, land, cultuur en geesten.

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-Charleroi danse  

Artist / regisseur: Sara Sejin Chang 
Geluidsontwerp: Céline Gillian
Zang, drums: Yan Vandenbroucke
Drums: Leslie Maes
Kostuumontwerp: Lila John
Film montage en kleurcorrectie: Paul Millot en Sara Sejin Chang
Budget en steun productie: Katrien Reist  

Gesteund door: The Mondriaan Foundation, Kunstenwerkplaats De Pianofabriek, GRIMONSTER

Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, Berlin Biennale

Back to top

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide)

Geboren in 1977, Busan, Zuid-Korea

Woont en werkt in Amsterdam en Brussel

Beeldend kunstenares Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) is een voormalig inwoner van De Ateliers, Amsterdam (1999-2001), en een artist in residence bij ISCP, New York (2007); bij WIELS, Brussel (2016).

De tekeningen, installaties, performances, films en interventies van Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) onderzoeken patriarchale en westerse imperialistische ideeën over lineariteit, gender, natiestaat, materialiteit, spiritualiteit en wereldvorming.

 Chang (Van der Heide) focust op bevooroordeelde visies op geschiedenissen en samenlevingen door voortdurende een reeks stellingen aan te bieden die methoden, historische en politieke gebeurtenissen en locaties opnieuw in beeld brengen en aanpassen. Vaak worden deze werken gepresenteerd als poëtische en intieme gebaren die de meta-kosmische en inclusieve benadering van de moderniteit centraliseren. Voor veel van haar werken put Chang (Van der Heide) uit haar geschiedenis en reflecteert ze paradoxaal genoeg op deze artistieke processen en interventies als handelingen van historisch herstel, genezing en toebehoren. 

Sara Sejin Chang (Sara van der Heide) heeft recentelijk voorstellingen en performances gepresenteerd op:

Dhaka Art Summit, Dhaka, Bangladesh; Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam; het Van Abbemuseum, Eindhoven; Sharjah Biennial 13, Beirut; de 1ste Asiatische Bienniale / de 5de Guangzhou Trienniale, Guangzhou; The School of Kyiv: Leipzig Class. Seminar: Politics of Form, Part of the Kyiv Biennial; de 19de Biennale van Sydney, Sydney; de 11de Incheon Women Artists’ Biennale, Incheon; KIOSK, Gent; M HKA, Antwerp; If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution, verschillende locaties; De Pont, Tilburg; Fondazione Giuliani, Rome; De Appel, Amsterdam; Marres, Maastricht; Walker Art Center, Minneapolis; Temporary Gallery, Cologne; De Vleeshal, Middelburg; 44th International Film Festival Rotterdam; Het Concertgebouw, Amsterdam; Argos, Brussel; Kunstverein Amsterdam; Espai d'art Contemporani de Castelló, Spain; WIELS, Andalusian Center for Contemporary Art, Sevilla

Back to top