Forensic Oceanography

    23/05  | 18:00 - 19:45

Met: Charles Heller, Mamadou Bah, Nora El Qadim en Cécile Vanderstappen
Moderator: Charles Heller 
Gecureerd door: Forensic Oceanography 
Gratis

Migratie is een cruciaal punt bij de Europese verkiezingen. Het wordt tegenwoordig vooral bekeken vanuit het standpunt van het soevereine recht van Europese staten om migranten te aanvaarden of te weigeren. Maar de verlangens en rechten van diezelfde migranten hebben zelden of geen plaats in het publieke debat, net als als de onevenwichtige relatie die Europa in het verleden met de wereld had. Daardoor blijft het huidige mobiliteitsconflict, waarvan de Middellandse Zee de belangrijkste breuklijn is, verder duren. Zoals de video-installatie Liquid Violence van Forensic Oceanography aantoont, hebben dit conflict en het restrictieve Europese migratiebeleid de zee tot een kerkhof gemaakt. Voor deze gelegenheid nodigt Forensic Oceanography geleerden en activisten uit om in gesprek te gaan over de migratie via de Middellandse Zee en om de grens te bepalen tussen Europa en het Zuiden van de wereld, met elkaar verstrengeld door koloniale wortels en ongelijke relaties. Inzicht deze relaties is de voorwaarde om politieke visies en praktijken te ontwikkelen die een einde kunnen maken aan het huidige migratieprobleem.

Zie ook: Forensic Oceanography, Liquid Violence

Charles Heller is een onderzoeker en filmmaker wiens werk zich van oudsher richt op de politiek van de migratie. In 2015 promoveerde hij in Research Architecture aan Goldsmiths, University of London. Momenteel is hij postdoctoraal medewerker aan het Graduate Institute in Genève, waar hij onderzoek doet met steun van het Swiss National Fund (SNF). Sinds 2011 werkt hij samen met Lorenzo Pezzani. Samen richten ze het project Forensic Oceanography (Goldsmiths, University of London) op, dat het gemilitariseerde grensregime en de migratiepolitiek in de Middellandse Zee kritisch onder de loep neemt. Hun gezamenlijke werk heeft geleid tot mensenrechtenrapporten, academische artikelen en video's die internationaal zijn tentoongesteld.

Mamadou Bah is een Guineese activist en lid van CADTM Belgium (Comité pour l'Annulation de la Dette du Tiers Monde).

Nora El Qadim is docent politieke wetenschappen aan de Universiteit van Parijs 8, lid van CRESPPA-Labtop en van l'Institut Convergences Migrations. Haar onderzoek richt zich op het Europese en Afrikaanse migratiebeleid en de plaats van migratie in internationale betrekkingen. Zij is de auteur van Le gouvernement asymétrique des migrations. Maroc/Union européenne (2015) en vele artikelen over dit onderwerp.

Cécile Vanderstappen werkt als onderzoeker Migratie en ontwikkeling bij 11.11.11 (koepel van Noord-Zuid NGO's in Franstalig België).

Back to top