Federico León & Alternatives théâtrales

    12/05  | 20:30 - 21:30

Gratis toegang (na de voorstelling)
ES/EN
Met: o.a. Federico León, Gerardo Salinas, Cecilia Kuska
Moderatie en vertaling: Laurent Berger, Benoît Hennaut
In samenwerking met: Alternatives théâtrales

Naar aanleiding van de presentatie van Federico León nieuwe creatie, Yo escribo. Vos dibujás en de verschijning van nummer 137 van het tijdschrift Alternatives théâtrales, met de titel “Noticias argentinas”(Nieuws uit Argentinië) slaan het Kunstenfestivaldesarts en het genoemde tijdschrift de handen in elkaar en organiseren een openbare discussie waarin kritische standpunten over recente theatrale productie in Argentinië met elkaar worden geconfronteerd. De discussie vertrekt van het werk van Federico León om dan stil te staan bij de productionele context en de creatieve esthetiek die kenmerkend zijn voor het huidige onafhankelijk theater in Buenos Aires. De verhouding tot de werkelijkheid wordt tegen het licht gehouden, onder meer in de context van het nog steeds zeer bewogen politieke en sociale klimaat.

Zie ook: Federico León, Yo escribo. Vos dibujás.

Met de steun van de Ambassade van Argentinië in België.

Federico León (1975) werd geboren in Buenos Aires. Hij schreef en regisseerde onder meer Cachetazo de campo , Museo Miguel Ángel Boezzio , Mil Quinientos metros sobre el nivel de Jack , El, Yo en el Futuro en Las Multitudes. Hij schreef, regisseerde en acteerde in zijn eerste speelffilm, Todo Juntos . In 2007 schreef en regisseerde hij samen met Marcos Martinez zijn tweede film: Estrellas. In 2009 schreef en regisseerde hij samen met Martín Rejtman Entrenamiento elemental para actores. In 2014 maakte hij La última película , een reeks van interventies in voormalige bioscopen die nu parkeerterreinen geworden zijn. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn werk, en zijn toneelstukken en films werden vertoond in theaters en festivals in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Schotland, Canada, België, Spanje, Brazilië, de VS, Japan en Australië. Als docent in de podiumkunsten heeft hij workshops gegeven in Spanje, Frankrijk, België, Costa Rica, Bolivië, Griekenland en Argentinië. Enkele van zijn toneelstukken, het script van Todo Juntos , alsook de vele recensies, interviews en teksten over het creatieve proces van zijn werk werden gepubliceerd in het boek Registros. Het werk van Federico León werd al vele malen gepresenteerd op het Kunstenfestivaldesarts.

Laurent Berger is docent theaterwetenschap (Universiteit Paul Valéry, Montpellier). Hij is ook toneelschrijver en regisseur.

Cecilia Kuska , geboren in Buenos Aires, is geïnteresseerd in interculturele uitwisseling en kunst in al haar verschijningsvormen. Ze werkt als producent en als presentatrice, van beeldende kunst tot podiumkunsten. Ze is het productiehoofd van CASA festival (Londen) en internationaal manager van Fernando Rubio. Voorheen werkte ze als cultuurprogrammator voor de provincie Buenos Aires en als algemeen producent & artistiek assistent van FIBA en Faena Festival Buenos Aires.

Benoît Hennaut schreef verschillende essays over het hedendaagse Argentijnse theater. Hij is co-hoofdredacteur van Alternatives théâtralesen directeur van La Cambre.

Gerardo Salinas  creëerde het Mestizo Arts Festival (MAF) te Antwerpen, waarvoor hij een stedelijke dramaturgiepraktijk ontwikkelde. Hij is lid van het artistiek team van KVS. 

Back to top