École du soir

Christian Nyampeta maakte deel uit van de eerste editie van de Free School in 2019 met École du soir / The Poet School, een studieprogramma gewijd aan het schrijven en visualiseren van intellectuele geschiedenissen, waarbij geput werd uit de verstrengelde erfenissen van Rwanda, Centraal-Afrika en België. Voor The Diasporic Schools nodigt Nyampeta een groep co-onderzoekers uit om dit werk verder te zetten, met een focus op de recente, complexe geschiedenis van Rwanda. De participanten zullen deze ontwarren en personifiëren door een tijdslijn van hun eigen leven te maken en sociografische events te koppelen aan de canonieke Rwandese geschiedenis. Die werd geschreven na de genocide op de Tutsi’s in 1994. De zoektocht naar vrede en verzoening maakte één verenigend verhaal noodzakelijk. Hoe kunnen we deze behoefte om te verbinden respecteren en de geschiedenis toch niet behandelen als een statische versie van het verleden, maar wel als een realiteit die in een constante staat van wording verkeert?

Tijdens de maand oktober brengt École du soir elke maandag een groep van deelnemers samen om de geschiedenis van Rwanda te herschrijven. Elke wekelijkse bijeenkomst wordt georganiseerd rond een thema en een aspect van de Rwandese cultuur. École du soir neemt de vorm aan van een discussie en een poging tot collectief schrijven.

De resultaten zullen worden gepresenteerd op zaterdag 31.10 om 16:00 ter gelegenheid van het Publiek programma.

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts

Een project door: Christian Nyampeta

Een coproductie van het Kunstenfestivaldesarts in het kader van The Diasporic Schools

Back to top

Kunstenaar Christian Nyampeta (geboren in 1981) organiseert tentoonstellingen, performances, pedagogische experimenten en publicaties, die hij gebruikt als opvangstructuur voor het uitdrukken van collectieve gevoelens, participatieve overwegingen en gemeenschappelijke acties, met de steun van en samen met collega kunstenaars, instellingen en netwerken. Bij zijn recente activiteiten behoren de gemeenschappelijke iteraties van École du Soir in de SculptureCenter in New York, op e-flux Film&Video, en in de Kelektla! bibliotheek, naast andere plaatsen van kennis, gedachtegoed en opleiding in Johannesburg. Nyampeta heeft de Art Prize of Future Europe 2019 ontvangen aan het Museum fo Contemporary Art GfZK in Leipzig, en de European Union Prize op de 12e Bamako Encounters - African Biennial of Photography.

Back to top