Black Speaks Back & speakers

    21/05  | 20:00 - 21:00

FR/EN

Met: Olivier Marboeuf, Mireille-Tsheusi Robert en Yassine Boubout 
Moderator: Jihan Imago

In samenwerking met: Black Speaks Back
Gratis toegang (na de voorstelling)

Tijdens dit gesprek reflecteren we verder over Kader Attia's film waarin raciaal geweld en haar relatie tot het lichaam aan bod komt. Mediaplatform Black Speaks Back en Kunstenfestivaldesarts stellen je voor aan Olivier Marboeuf: één van de vier stemmen in The Body's Legacies Pt. 2: The Postcolonial Body. Hij gaat een dialoog aan met vier Brusselse activisten: Mireille-Tsheusi Robert (docent en auteur), Yassine Boubout (advocaat) en Jihan Imago (artiest en Trans* activist). Samen bespreken ze de mogelijke ontmanteling van het "regime van het lichaam", dat in stand wordt gehouden door discriminatie, zoals politiegeweld, gezichtscontrole en institutioneel geweld.

Zie ook: The Body’s Legacies Pt. 2: The Postcolonial Body

Black speaks Back is een mediaplatform dat zich richt op de verhalen van Afro-nabestaanden, die nog steeds zeer onzichtbaar zijn in België en Nederland. Hun film- en videoproducties zijn bedoeld om jonge makers, kunstenaars en denkers uit de Afrikaanse diaspora in staat te stellen hun eigen stem en kracht te ontwikkelen.
Facebook / Youtube

Jihan Imago is beeldend kunstenaar en een Trans* activist. Hij is medeoprichter van Rainbow Nation Brussels, een vzw die zich in Brussel inzet voor de zichtbaarheid van (en veilige ruimtes voor) Queers, transsexuelen en mensen die racistisch behandeld worden. Hij is én van Noord-Afrikaanse afkomst én transsexueel. Die beide kenmerken hadden een grote maatschappelijke impact op hem, vooral door de discriminatiepatronen die ze uitlokken en door de complexe situatie wanneer ze elkaar versterken – wat de problematiek een speciale invalshoek verleent. Zijn activisme begon in 2000 in radicaalfeministische kringen in Parijs en hij sloot zich daarna aan bij belangengroepen rond Trans*- en Intersex-kwesties. Tegenwoordig richt hij zich op de kwestie van de intersectionaliteit (het kruispuntdenken). Hij werkte onder meer in de sociale cohesie en in de geestelijke gezondheidszorg. Tegenwoordig is hij actief als spreker, schrijver, coach en trainer. Er is hem veel aan gelegen om de samenleving tot verandering aan te zetten door mensen tot reflectie te stimuleren, onder meer via kunstwerken zoals activistische projecten.

Mireille-Tsheusi Robert is geeft vormingen en schrijft over raciale en gendervraagstukken. Ze behaalde een master in de opvoedingswetenschappen en is medeauteur van diverse boeken, waaronder La couleur du risque, jeune afrodescendants et entrepreneuriat (‘De kleur van het risico, jongeren van Afrikaanse afkomst en ondernemerschap’) en Racisme antiNoirs, entre méconnaissances et mépris (‘Racisme tegen zwarten, tussen miskenning en misprijzen’). Op initiatief van Place Lumumba Itinérante zet ze bewustwordingscampagnes op, met name rond de "teruggave" van tijdens de kolonisatie vervreemd Afrikaans cultureel erfgoed. Ze is teven voorzitter van Bamko asbl, een antiracistisch vrouwencomité.

Olivier Marboeuf (1971, Antony, Frankrijk). Auteur, performer en onafhankelijk curator. Na een carrière als uitgever (hij is medeoprichter met Yvan Alagbé van uitgeverij AMOK) was hij van 2004 tot 2018 directeur van Espace Khiasma, een plek voor de beeldende kunsten, debatten en hedendaagse literatuur in de Parijse voorstad Les Lilas. Het centrale aandachtspunt in zijn loopbaan is de relatie van het geschreven en gesproken woord met het stilstaande of geanimeerde beeld, en in bredere zin de kwestie van de overdracht. Sinds enkele jaren richt zijn onderzoek – middels teksten en performances – zich op de verhalen van minderheden. Hij vertrekt daarbij van het principe van de speculatieve vertelling, die botst met de dominante geschiedenis. Hij benadert het lichaam als een verwoordings­ruimte en als een registratiekamer van de geschiedenis van het geweld. Hij is tevens de oprichter van Spectre Productions, een productiehuis voor kunstenaarsfilms en hij is een van de gangmakers van La Fabrique Phantom, een collectief dat zich richt op kritische praktijken rond het bewegend beeld en dat experimenteert met manieren om die te produceren en te laten zien.

Yassine Boubout is een activist en jurist dat zich al jaren inzet tegen politiegeweld en ethnische vooroordelen. Daarbuiten is hij nog voorzitter van de burgerrechtenbeweging MovementX.

Back to top