Ayur

    27/11  | 22:00
    28/11  | 20:30
    29/11  | 20:30

€ 10

Boek uw tickets:
kaaitheater.be

Vanwege de SARS-CoV-2 crisis werden wij genoodzaakt dit project te annuleren.

De moderniteit heeft een enorme impact gehad op het vormgeven van samenlevingen en het bepalen van wat we als kennis beschouwen: in dit proces werden inheemse en populaire kennisvormen vaak consequent vernietigd. Toch beïnvloeden deze uitgewiste verhalen nog steeds het heden, zowel op een lokaal als globaal niveau. Ayur is een danssolo gemaakt door Radouan Mriziga, een danser en choreograaf die zijn geboortestad Marrakech inmiddels inruilde voor Brussel. Het is het tweede deel van een trilogie over de semantiek en mythologieën van de Imazighen, de inheemse bevolking van Noord-Afrika. In het drieluik staan vrouwelijke figuren centraal, als bewakers van de Amazigh-kennis. Door een solo te creëren voor Sondos Belhassen, zijn danslerares toen hij nog in Tunis woonde, huldigt Mriziga het idee van kennisoverdracht. De choreografie ontstaat tussen het ritme van haar lichaam en dat van de tekst, geschreven door dichteres Lilia Ben Romdhane en rapper Mahdi Chammen ‘Massi’. Tanit is de godin die in het oude Carthago werd geassocieerd met de maan. Opgevoerd in KANAL, terwijl de nacht van de stad door de vensters binnenvalt, wordt Ayur een choreografische ruimte waarin een nieuw reflectieparadigma over het verleden vorm krijgt, met het oog op een meer inclusieve toekomst.

Presentatie: Kunstenfestivaldesarts-KANAL – Centre Pompidou in het kader van News From Home

Concept en choreografie: Radouan Mriziga
Door en met: Sondos Belhassen
Amazigh onderzoeksondersteuning: Hajar Ibnouthen
Tekst: Lilia Ben Romdhane & Mehdi Chammem « Massi »
Muziek: Mehdi Chammem « Massi »
Kostuums: Anissa Aida
Scenografie: Radouan Mriziga in samenwerking met Flayou
Architect: Flayou
Video: Pragma Studio
Artistiek assistent: Maïté Jeannolin

Productie: Dream City (Tunis – TN)
Coproductie: L'Art Rue - الشارع فن (Tunis – TN), Moussem – Nomadic Arts Centre (Brussels – BE) & Festival de Marseille (Marseille – FR)
Management, promotie en distributie: Something Great (Berlin – DE)
Administratie: A7LA5 (Brussels – BE)

Productie assistant: Synda Jebali
Vertaling: Marwa Manaï, Lilia Ben Romdhan & Mahdi Chammem
Met steun van: Fondation DOEN, i-Portunus & Mairie de Tunis
Technische partner: SYBEL Light & Sound

Met dank aan: DEBO, Cyrine Boujila, Nawal Laroui, Leila Sebai, Manel Mahdouani, Mohamed Khalfallah, Zoubeir Mouhli, Wajdi Borji, Mehdi Ben Temessek & Ghilen Agrebi

Back to top

Radouan Mriziga (1985) is een Brusselse choreograaf en danser uit Marrakech. Na een dansopleiding in Marokko, Tunesië en Frankrijk studeerde Radouan Mriziga af aan P.A.R.T.S. in Brussel. Al snel begon hij zich te concentreren op zijn eigen werk en toerde hij met zijn creaties over de hele wereld. Zijn voorstellingen onderzoeken de relatie tussen beweging, constructie en compositie. Mriziga's choreografieën focussen op de mens als de maker van zijn omgeving en smeden banden tussen het lichaam in beweging en de expressie van vorm in alledaagse materialen en de architectuur van onze gebouwde omgeving. Van 2017 tot 2021 is Mriziga een artist-in-residence in het Kaaitheater in Brussel.

Sondos Belhassen is een performer, trainer en acteur. Ze construeert haar artistieke werk rond allerhande ervaringen, op het snijpunt tussen dans en film. Sinds 1998 werkt ze als dansdocent voor El Teatro, de nationale circusschool en de toneelschool van het Nationale Theater van Tunesië. Samen met Malek Sebaï en Patricia Triki doet ze choreografisch onderzoek. Het trio creëert voorstellingen, installaties en performances, waarvan twee in opdracht van het Dream City Festival: Manel wu Sawssen (2007) en La prison des délits de cœur (2010). Voor de zevende editie van Dream City werkt ze onder leiding van Radouan Mriziga mee aan zijn nieuwe project Ayur.

Back to top