Anna Karasińska & Etcetera

    30/05  | 20:00 - 21:00

Gratis
Met: Anna Karasińksa & Marta Keil
Moderator: Jonas Vanderschueren
In samenwerking met: Etcetera

Anna Karasińska (°1978) is een theaterregisseur, filmmaker en toneelschrijver, die als een van de voornaamste exponenten van de meest recente generatie Poolse theatermakers wordt gezien. Ze wordt beschouwd als een belangrijke voorstander van het 'post-theater' of 'auto-theater'. Via het medium van theater stelt ze de communicatie tussen acteurs en publiek in vraag en problematiseert ze de impliciete hiërarchie tussen beiden. Op die manier ontmaskert ze de mechanismen van kunst(re)productie en toont ze aan hoe die binnen een institutionele context functioneren.

Haar werk is belangrijk binnen de hedendaagse kunstscène in Polen, maar ook in het kader van het Poolse repertoiretheater. Dat wordt namelijk nog steeds sterk beïnvloed door de erfenis van de negentiende-eeuwse Poolse romantiek, een traditie die cruciaal is om het Poolse theater te kunnen begrijpen. Als traditionele drager van de nationale identiteit speelt het theater een prominente rol in Polen, veel meer dan in West-Europese samenlevingen.

Het vertrekpunt van het gesprek is Karasińksa's voorstelling Fantazja en haar sterke metatheatrale taalgebruik. Op die manier verwerven we meer inzicht in deze nieuwe (vaak vrouwelijke en/of LGBT) generatie van jonge onafhankelijke theatermakers. De meesten zijn in Warschau gebaseerd en werken in instellingen als TR Warszawa, Nowy Teatr, Teatr Powszechny, Teatr Studio en Komuna//Warszawa, die een dicht netwerk van artistieke uitwisseling en ontdekking vormen. Vandaag is Polen een van de meest opwindende plaatsen voor iedereen die geïnteresseerd is in eigentijds theater en performance, en in dit gesprek wordt daar nog dieper op ingegaan.

See also: Anna Karasińska, Fantazja

Theatermaker Anna Karasińska studeerde aan de Władysław Strzemiński Academie voor Schone Kunsten in Łódź en aan de Faculteit Filosofie van de Universiteit van Łódź. Ze studeerde af aan de Faculteit Regie van de Nationale Hogeschool voor Film, Televisie en Theater Leon Schiller in Łódź. Haar kortfilms, speelfilms en documentaires werden vertoond op tientallen festivals over de hele wereld, waar ze vele internationale prijzen won. Ze maakte haar theaterdebuut met de productie van Ewelina's Crying, die in 2015 werd opgevoerd in TR Warszawa in het kader van het TR Territory (Teren TR) project. In 2016 won Anna Karasińska voor Ewelina's Crying de Kazimierz Krzanowski Promotieprijs op het 51ste KONTRAPUNKT Small Theatre Form Festival. In 2016 regisseerde Karasińska The Second Performance in het Teatr Polski in Poznań, gevolgd door Birthday, opgevoerd als deel van het Micro-Theatre in Komuna/Warszawa. In 2017 regisseerde ze Fantazja in TR Warszawa, dat in 2018 op het Dublin Theatre Festival werd vertoond. In 2018 regisseerde ze er 2118. Karasińska in het Nowy Teatr in Warschau. Ze werd genomineerd voor de Paszporty Polityki Theatre Award in 2018.

Marta Keil is een curator in de podiumkunsten, onderzoekster en dramaturg. Ze is co-directeur van Performing Arts Institute in Warschau en werkte als curator met Grzegorz Reske aan Konfrontacje in Teatralne (2012-2017) en in Teatr Polski te Bydgoszcz (2014-2016). Ze is creator en curator van het EEPAP en geeft les aan de SWPS Universiteit van Sociale en Menswetenschappen in Warschau. Ze is eveneens redacteur van de boeken Choreography: Politicality (2018), Reclaiming the Obvious: on the Institution of Festival (2017), Dance, Process, Artistic Research. Contemporary Dance in the Political, Economic and Social Context of “Former East” of Europe (2015).

Jonas Vanderschueren (°1993) is een Belgische schrijver en onderzoeker met Warschau als uitvalsbasis. Hij schrijft regelmatig over de Poolse cultuur, theater en politiek, ondermeer in EtceteraMO*Knack en Apache. Gedurende twee jaar was hij hoofdredacteur voor het Nederlandstalige literaire blad Kluger Hans, en hij heeft als stagiair gewerkt bij Nowy Teatr en Troubleyn/Jan Fabre.

Back to top